četvrtak, 14. studenoga 2013.

Crvotočina (Lycopodium clavatum)

CRVOTOČINA OBIČNA (Lycopodium clavatum)
Dodaj naslov
Crvotočina se u narodu naziva i prećica, zmijina mahovina, lisičjek, lisičak, lisičji rep, kijačasta crvotočina, obična crvotočina. Mahovini slična zimzelena biljka svojim metar do dva dugim viticama pomoću nježnih korijenčića puže šumskim tlom. Iz vitica izrastaju od sedam do deset centimetara duge, jako mekane razgranate stabiljke, slične vrijesku, samo što imaju mekše i guščje lišće-

Ljekovita biljka koja sadrži radij.
Čaj od crvotočine odličan je protiv gihta i reuma, čak i kad su se već pokazale promjene u zglobovima. Kod kroničnog zatvora (opstipacija) i hemoroida. Ljudi koji pate od proljeva ovaj čaj smiju piti samo uz najveći oprez, jer se mogu pojaviti grčevi u crijevima. Crvotočinu nikada ne smijemo kuhati, uvijek je samo prelijemo kipučom vodom. Čaj se primjenjuje i za sve bolesti mokračnih i spolnih organa, bolove u testisima i njihova otvrdnuća, za pijesak u bubrezima i bubrežne kolike. Crvotočina je prijeko potrebna pri upali jetara,nenormalnim izraslinama vezivnog tkiva jetara, čak i kad su bolesti zloćudne. Crvotočina pomaže bolesnicima do brzog oporavka.
Pomaže još kod: teškog disanja, ciroze jetre, zatvara rane od dugog ležanja, pomaže kod grčeva u nogama, kod visokog krvnog tlaka.

Način primjene:

Pripremanje čaja: razom punu čajnu žlićicu crvotočine prelijemo 1/4 litre kipuće vode, pustimo da kratko odstoji. Pijemo samo jednu šalicu dnevno, natašte u gutljajima pola sata prije doručka. U ciroze jetara i zloćudne bolesti jetara dnevno pijemo dvije šalice čaja.

Jastuk s crvotočinom: osušenom crvotočinom (s obzirom na veličinu uzmemo 100, 200 ili 300 grama) napunimo jastuk, koji preko noći stavimo na mjesto bolnih grčeva. Takav jastuk ostaje djelotvoran do godinu dana.

Sjedeća kupka: vidi pod Biljne kupke

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala što me pratite i komentirate. :))