petak, 5. srpnja 2013.

Maslačak (Taraxacum officinale)

                        Botanički opis:    
Maslačak pripada biljkama glavočikama. Žilav je i naraste do 30 cm visine. Korijen također, cvijet je zlatno žut.

Upotrijebivi dijelovi. 
U medicini se upotrebljava cijela biljka koja se skuplja u vrijeme cvatnje. Farmakološki važni sastojci su gorke tvari, triterpeni, steroidi, flavonoidi, sluzne tvari i inulin.

Primjena:
Pri bolestima jetre i žuči, hemoroidima, gihtu, reumi, ekcemima, bolestima bubrega i mjehura te u slučaju dijabetesa. Također, med od maslačka je izvanredan za bronhitis. Njega sam ja osobno isprobala kod svog sina kad je kao beba dobio bronhitis. U kombinaciji s oblozima od topog loja, bronhitis je nestao.

Maslačak cvate u travnju i svibnju. Lišće se skuplja prije cvatnje, korijen u proljeće ili na jesen, a stabiljke za cvjetanja.
U danu bi trebalo uzimati od 5 do 6 sirovih svježih stabiljka, što brzo pomaže pri kroničnoj upali jetara (žestoka probadajuća bol od desne lopatice).  Dijabetičari bi trebali dnevno pojesti do 10 komada tih stabiljka, sve dok maslačak cvjeta. Stabiljke s cvjetovima operemo, tek onda odstranimo cvjetove i polako sažvačemo stabiljku. Stabiljka je na početku malo gorka okusa, hrskava i sočna i jede se kao endivija. Boležljivi ljudi, koji se uvijek osjećaju izmoždeni i umorni, trebali bi provesti 14-dnevnu kuru maslačkovim stabiljkama.

Stabiljke pomažu još kod; Uklanjaju kožni svrab, lišajeve i osipe, poboljšavaju želučane sokove i čiste želudac od svakojakih nepoželjnih tvari. Svježe stabiljke mogu bezbolno ukloniti bolne žućne kamence, poboljšavaju djelovanje jetara i žuči.
Sirov korijen maslačka  pročišćava krv, poboljšava probavu, znojenje i odvajanje mokraće.

Način primjene
Pripremanje čaja:
1 vrhom punu čajnu žličicu korijena preko noći stavimo u 1/4 litre vode i pustimo da odstoji. Sljedečeg dana zavremo i procijedimo. Pola šalice čaja popijemo pola sata prije, a drugu polovicu pola sata poslije doručka, gutljaj po gutljaj.

Salata: od svježih listova i korijena

Stabijke: dnevno dobro prožvačemo i pojedemo od 5 do 10 svježih stabiljka.

Sirup: 4 pune šake maslačkovih cvijetova stavimo u jednu litru hladne vode i počnemo polako zagrijavati do vrenja. Pustimo da zakipi, uklonimo lonac s vatre i ostavimo da odstoji preko noći. Sljedečeg dana sve istresemo u cjedilo, pričekamo da se ocijedi, a iz cvjetova dobro istisnemo ostatak soka. Sada soku dodamo 1 kg nepročišćenog šečera i polovicu limuna, narezanog na kriške (ako je previše limunaprskan bez kore). Previše limuna daje suviše zakiseljen sirup. Lonac bez poklopca stavimo na štednjak i polako zagrijavamo, tako da se očuva što više vitamina. Tekućina neka isparava, a da sirup ne vrije. Uzimajući uzorak iz lonca iskušamo gustoću sirupa. Sirup ne treba biti pregust, jer nakon duljeg stajanja kristalizira, ali ne treba biti ni prerijedak, tada bi počeo nakon nekog vremena fermentirati (kiseliti). Dobiveni sirup mora biti gusto tekuć, tako da namazan na pecivo ili kruh s maslacem bude odlična okusa.                                                                                                            

1 komentar:

  1. Med od maslačka provjereno pomaže...Moja mala je kao dijete uvijek, gotovo svakodnevno povraćala "šlajm" dok nisam nabavila recept za med od maslačka i nekoliko mjeseci joj davala... Nikada više problema sa sluzi:) Bravo za post!

    OdgovoriIzbriši

Hvala što me pratite i komentirate. :))