četvrtak, 13. lipnja 2013.

Sirup od čokoladne metvice



- Može biti i obična metvica

Potrebno:
  • 40-50 dag grančica svježe mente
  • 4 l vode
  • 3 kg šećera
  • 5-8 dag limunske kiseline
 Priprema:
  1. Vodu sa šećerom staviti kuhati. Od trenutka kada zavrije, kuhati pola sata djelomično pokriveno.
  2. Nakon pola sata ugasiti plin, dodati limunsku kiselinu, promješati i pustiti da se hladi.
  3. Kada je sirup mlak ( ne sasvim hladan) u njega se stave grančine mente koje su prethodno oprane (dakle grančicu zajedno sa listom, a ne samo list), promješa se, posuda se pokrije i pusti se da odstoji 24h.
  4. Nakon 24h, sirup se procijedi kroz sito i čistu gazu. Ulije se u čiste i sterilizirane boce, koje se dobro zatvore.
  5. Čuvati na tamnom i hladnom mjestu.
Idealno ljeti uz koju kocku leda i krišku limuna. Može ga se mješati sa sokom od limuna ili bazge.