- Može biti i obična metvica
Potrebno:
- 40-50 dag grančica svježe mente
- 4 l vode
- 3 kg šećera
- 5-8 dag limunske kiseline
Priprema:
- Vodu sa šećerom staviti kuhati. Od trenutka kada zavrije, kuhati pola sata djelomično pokriveno.
- Nakon pola sata ugasiti plin, dodati limunsku kiselinu, promješati i pustiti da se hladi.
- Kada je sirup mlak ( ne sasvim hladan) u njega se stave grančine mente koje su prethodno oprane (dakle grančicu zajedno sa listom, a ne samo list), promješa se, posuda se pokrije i pusti se da odstoji 24h.
- Nakon 24h, sirup se procijedi kroz sito i čistu gazu. Ulije se u čiste i sterilizirane boce, koje se dobro zatvore.
- Čuvati na tamnom i hladnom mjestu.
Idealno
ljeti uz koju kocku leda i krišku limuna. Može ga se mješati sa sokom od limuna
ili bazge.
Da li se to razrijedi s vodom? Baš zanimljivo i korisno jer je napravljeno kući, a ne kupljeno... pa znaš što ima unutra, da nema neke kemije i svakakvih dodataka.. imam odakle nabaviti običnu mentu pa bi mogla to probati!
OdgovoriIzbrišiodličan receptić. upravo i tražim sve prirodno :D pozz
OdgovoriIzbriši