ponedjeljak, 4. veljače 2013.

Pripremanje ljekovitih masti i ulja

Masti
Četiri pune šake bilja sitno narežemo. 500g svinjske masti zagrijemo kao da hoćemo ispeći odrezak. (Mast ne smije biti posoljena). Bilje umiješamo u vruću mast, kratko vrijeme prepržimo, promiješamo, maknemo tavu sa štednjaka, pokrijemo i preko noći ostavimo na hladnome mjestu. Slijedećeg dana lagano zagrijemo, filtriramo kroz laneni rubac i još toplom mašću napunimo pripremljene bočice ili ćašice.

Priprema ulja
Cvatovima, stabiljkama ili lišćem sipko napunimo bocu do grla, prelijemo hladno istisnutim maslinovim uljem tako da je ono dvije širine prstiju iznad bilja. Ostavimo na suncu ili u blizini štednjaka 14 dana.

Vezani članci:
Nevenova mast:
Kamilica (kotrljanje)
Kako spravljati prirodne lijekove