utorak, 29. studenoga 2011.

Gastritis - upala želučane sluznice

Postoje akutni i kronični oblici upale že­1učane sluznice. Za akutni gastritis ka­rakteristične su tegobe u području že1uca koje osobito izazivaju lijekovi i alkohol. Tipični simptomi također su mučnina i gubitak teka. Isk1jučivanjem čirnbenika koji su je prouzroči1i, akutna upala obično brzo prolazi. Puno je ozbiljniji kronični gastritis. Moguča su tri uzroka:

1. Zbog protutijela, stanice koje proiz­vode že1učanu kiselinu uništavaju same sebe (autoimuna bolest). Time se kiseli medij u že1ucu pretvara u 1užnati. Posljedica toga jest da se stalno oslobađa hormon koji proizvodi že1učanu kise­linu (gastrin), a da se ne može proiz­vesti že1učana kiselina.

2. Drugi tip izaziva bakterija Helicobac­terpylori. To je bakterija koja od mo­kračne tvari stvara amonijak. On je 1užnat i neutralizira že1učanu kiselinu. Postojanje posebne bje1ančevine u sta­nicama že1učane ili dvanaesnične sti­jenke pogoduje prianjanju ove hakte­rije na stanice že1učane sluznice. Pre­nosi se ili izravno zbog onečišćenih živežnih namirnica ili preko stolice do usta, npr. zbog nedovoljne higijene. Pritom je večinom pogođeno stražn­je područje že1uca koje graniči s dvanaesnikom. Naseljavanjem H. pylori u že1učanoj sluznici iz1učuje se enzim (ureaza) koji izaziva 1užnatu okolinu u že1ucu i time remeti proizvodnju že1učane kiseline. Osim toga, oštečuje se že1učana sluznica. Naseljavanje ove bakterije u že1ucu povečava se sa sta­renjem. Oko 60% osoba starijih od 60 godina zaraženo je bakterijom Heli­cobacter pylon. Srećom, ne nastaje uvijek upala že1učane sluznice.

TRAVAR

Nova istraživanja upućuju na pre­ventivni učinak sladićeva korijena protiv bakterije Helicobacter pylon. Pokazalo se i da se med manuke (novozelandskoga stabta čaja) može djelotvorno upotrijebiti protiv te bakterije. To su jednostavne mje­re koje možete poduzeti sami i bez nuspojava radi sprječavanja ponovljenih upala žeIučane stuzni­ce ovoga tipa.

3. Treći tip kroničnoga gastritisa izazi­vaju otrovne tvari, npr. konzumacija velikih ko1ičina alkohola, uzimanje lijekova, npr. aspirina te refluks žuči i te­kućine iz dvanaesnika u že1udac. Tipič­ni simptomi jesu gubitak teka, osječaj punoće, neođreden pritisak u području že1uca te nadutost i podrigivanje.

• Sprječavanje

Pokušajte unijeti u svoj život više mira i uravnoteženosti. U prehrani dajte pred­nost nekiselim namirnicama kao što su neke vrste voća i povrća te krumpir. Uzi­majte radije više malih obroka raspoređe­nih tijekom dana. Dobro je sve što smiru­je podražene želučane živce.

Tuširanje vrućom vodom, kupke i kup­ke uz četkanje ili kupke za stopala i sjedeée kupke dokazano djeluju umirujuće na živčani sustav i re­guliraju stvaranje že1učane kiseline. Vrućéi oblozi na tijelu s vlažnim termoforom ili vrečica s travama te pranje u hladnoj vodi nakon toga smiruju želudac i krvotok.

Kako liječti?

Preventivne mjere - primijenjene naknad­no - trebaju neko vrijeme da bi poče1e dje­lovati. Do tada se višak že1učane kiseli­ne može riješiti lijekovima koji vežu ki­selinu.

v Primjene

Ø Opuštanje i mirno disanje te kretanje na svježem zraku smiruju že1udac. Sami mo­žete odabrati prikladne tehnike opuštanja (joga, autogeni trening) iz stručne literatu­re ili ih naučiti na tečajevima.

Ø Staro domaće sredstvo je sok od bije­log kupusa iz ljekarne ili drogerije. Popijte jednu čašu prije svakog obroka.

Ø Ljekovito blato ili krupno mljevene la­nene sjemenke (doziranje prema uputi za uporabu) moraju nabubriti u vodi. Možete ih uzimati nekoliko puta na dan. Dovoljno je i ako ih u ustima omekšate slinom i za­tim progutate.

Ø Pri bolima nalik na grčeve pomaže vlažna toplina: oblozi od trava, ljekovito­ga mineralnog blata, lanenih sjemenaka, kupke za ruke i noge i umotano tijelo ublažavaju stanje.

v Pripravci i sredstva

Želučana sluznica može se brzo smiriti ako uzimate pripravke od kamilice, pri­mjerice za kuru kotrljanja. No, priroda pruža i druge djelotvorne ljekovite biljke koje isto tako kao i kemijsko-sintetski lije­kovi vežu kiselinu i ublažavaju tegobe.

BiIjna sredstva

Kao biljna sredstva upotrebijavaju se kamilica, paprena metvica, matičnjak i stolisnik. S cvjetovima kamilice, odnosno pripravcima proizvedenima od njih može se provesti dokazana kura kotrljanja.

~ Ekstrakt korijena sladića opušta grčeve i smanjuje upalne pojave na že1ucu. Možete uzeti sitno nasjeckanu drogu ili suhe ekstrakte kao čajni infuz, prah i tekući ili zgusnuti sok (succus liquiritiae).

Korijen sladića nije ništa drugo nego od davnine poznat sladić u obliku štapića ili pastila. Najjednostavniji u primjeni su go­tovi pripravci iz ljekarne.

Kura kotrljanja

Kamilica djeluje tako da opušta grčeve, zaustavlja upalu i potiče ozdravljenje,

no, upravo kod bolesti žeIuca mora u dovolj­noj mjeri i dovoljno dugo biti u

dodiru sa žeIučanom sluznicom kako bi počela blagotvorno djelovati. Zato je

veoma učinko­vita kura kotrijanja s kamilicom.

Postupak:

Ø Ekstrakt kamilice je praktičan u primjeni. Stavite u čašu 30 kapi tople vode.

U načelu i jače koncentriran čaj od kamilice prikladan je za provedbu kure kotrljanja.

Jednu šalicu ili čašu vode prelijte S 2 do 3 žličice suhe kamilice.

Ø Uzmite rano ujutro još u krevetu na tašte čajni infuz.

Ø Ostanite od 5 do 10 minuta ležati na teđima, zatim legnite na lijevu stranu,

onda na trbuh i na kraju još jedanput od 5 do 10 minuta na desnu stranu.

Pijte i dodatno i tijekom dana čaj od kamilice.