utorak, 29. studenoga 2011.

Gastritis - upala želučane sluznice

Postoje akutni i kronični oblici upale že­1učane sluznice. Za akutni gastritis ka­rakteristične su tegobe u području že1uca koje osobito izazivaju lijekovi i alkohol. Tipični simptomi također su mučnina i gubitak teka. Isk1jučivanjem čirnbenika koji su je prouzroči1i, akutna upala obično brzo prolazi. Puno je ozbiljniji kronični gastritis. Moguča su tri uzroka:

1. Zbog protutijela, stanice koje proiz­vode že1učanu kiselinu uništavaju same sebe (autoimuna bolest). Time se kiseli medij u že1ucu pretvara u 1užnati. Posljedica toga jest da se stalno oslobađa hormon koji proizvodi že1učanu kise­linu (gastrin), a da se ne može proiz­vesti že1učana kiselina.

2. Drugi tip izaziva bakterija Helicobac­terpylori. To je bakterija koja od mo­kračne tvari stvara amonijak. On je 1užnat i neutralizira že1učanu kiselinu. Postojanje posebne bje1ančevine u sta­nicama že1učane ili dvanaesnične sti­jenke pogoduje prianjanju ove hakte­rije na stanice že1učane sluznice. Pre­nosi se ili izravno zbog onečišćenih živežnih namirnica ili preko stolice do usta, npr. zbog nedovoljne higijene. Pritom je večinom pogođeno stražn­je područje že1uca koje graniči s dvanaesnikom. Naseljavanjem H. pylori u že1učanoj sluznici iz1učuje se enzim (ureaza) koji izaziva 1užnatu okolinu u že1ucu i time remeti proizvodnju že1učane kiseline. Osim toga, oštečuje se že1učana sluznica. Naseljavanje ove bakterije u že1ucu povečava se sa sta­renjem. Oko 60% osoba starijih od 60 godina zaraženo je bakterijom Heli­cobacter pylon. Srećom, ne nastaje uvijek upala že1učane sluznice.

TRAVAR

Nova istraživanja upućuju na pre­ventivni učinak sladićeva korijena protiv bakterije Helicobacter pylon. Pokazalo se i da se med manuke (novozelandskoga stabta čaja) može djelotvorno upotrijebiti protiv te bakterije. To su jednostavne mje­re koje možete poduzeti sami i bez nuspojava radi sprječavanja ponovljenih upala žeIučane stuzni­ce ovoga tipa.

3. Treći tip kroničnoga gastritisa izazi­vaju otrovne tvari, npr. konzumacija velikih ko1ičina alkohola, uzimanje lijekova, npr. aspirina te refluks žuči i te­kućine iz dvanaesnika u že1udac. Tipič­ni simptomi jesu gubitak teka, osječaj punoće, neođreden pritisak u području že1uca te nadutost i podrigivanje.

• Sprječavanje

Pokušajte unijeti u svoj život više mira i uravnoteženosti. U prehrani dajte pred­nost nekiselim namirnicama kao što su neke vrste voća i povrća te krumpir. Uzi­majte radije više malih obroka raspoređe­nih tijekom dana. Dobro je sve što smiru­je podražene želučane živce.

Tuširanje vrućom vodom, kupke i kup­ke uz četkanje ili kupke za stopala i sjedeée kupke dokazano djeluju umirujuće na živčani sustav i re­guliraju stvaranje že1učane kiseline. Vrućéi oblozi na tijelu s vlažnim termoforom ili vrečica s travama te pranje u hladnoj vodi nakon toga smiruju želudac i krvotok.

Kako liječti?

Preventivne mjere - primijenjene naknad­no - trebaju neko vrijeme da bi poče1e dje­lovati. Do tada se višak že1učane kiseli­ne može riješiti lijekovima koji vežu ki­selinu.

v Primjene

Ø Opuštanje i mirno disanje te kretanje na svježem zraku smiruju že1udac. Sami mo­žete odabrati prikladne tehnike opuštanja (joga, autogeni trening) iz stručne literatu­re ili ih naučiti na tečajevima.

Ø Staro domaće sredstvo je sok od bije­log kupusa iz ljekarne ili drogerije. Popijte jednu čašu prije svakog obroka.

Ø Ljekovito blato ili krupno mljevene la­nene sjemenke (doziranje prema uputi za uporabu) moraju nabubriti u vodi. Možete ih uzimati nekoliko puta na dan. Dovoljno je i ako ih u ustima omekšate slinom i za­tim progutate.

Ø Pri bolima nalik na grčeve pomaže vlažna toplina: oblozi od trava, ljekovito­ga mineralnog blata, lanenih sjemenaka, kupke za ruke i noge i umotano tijelo ublažavaju stanje.

v Pripravci i sredstva

Želučana sluznica može se brzo smiriti ako uzimate pripravke od kamilice, pri­mjerice za kuru kotrljanja. No, priroda pruža i druge djelotvorne ljekovite biljke koje isto tako kao i kemijsko-sintetski lije­kovi vežu kiselinu i ublažavaju tegobe.

BiIjna sredstva

Kao biljna sredstva upotrebijavaju se kamilica, paprena metvica, matičnjak i stolisnik. S cvjetovima kamilice, odnosno pripravcima proizvedenima od njih može se provesti dokazana kura kotrljanja.

~ Ekstrakt korijena sladića opušta grčeve i smanjuje upalne pojave na že1ucu. Možete uzeti sitno nasjeckanu drogu ili suhe ekstrakte kao čajni infuz, prah i tekući ili zgusnuti sok (succus liquiritiae).

Korijen sladića nije ništa drugo nego od davnine poznat sladić u obliku štapića ili pastila. Najjednostavniji u primjeni su go­tovi pripravci iz ljekarne.

Kura kotrljanja

Kamilica djeluje tako da opušta grčeve, zaustavlja upalu i potiče ozdravljenje,

no, upravo kod bolesti žeIuca mora u dovolj­noj mjeri i dovoljno dugo biti u

dodiru sa žeIučanom sluznicom kako bi počela blagotvorno djelovati. Zato je

veoma učinko­vita kura kotrijanja s kamilicom.

Postupak:

Ø Ekstrakt kamilice je praktičan u primjeni. Stavite u čašu 30 kapi tople vode.

U načelu i jače koncentriran čaj od kamilice prikladan je za provedbu kure kotrljanja.

Jednu šalicu ili čašu vode prelijte S 2 do 3 žličice suhe kamilice.

Ø Uzmite rano ujutro još u krevetu na tašte čajni infuz.

Ø Ostanite od 5 do 10 minuta ležati na teđima, zatim legnite na lijevu stranu,

onda na trbuh i na kraju još jedanput od 5 do 10 minuta na desnu stranu.

Pijte i dodatno i tijekom dana čaj od kamilice.

2 komentara:

  1. Da, meni je stres, alkohol i pušenje najviše naštetilo, imala sam ružnih perioda u životu, sad ne pušim više od 7 mjeseci, također toliko dugo nisam probala ni kapi alkohola, popila sam dvije ture ljekova protiv helicobacter pylori i sad se to treba samo od sebe popravljati, no kod mene je to otežano, jer centar za ravnotežu utječe na probavni sustav-stalno mi se od vrtoglavice nadiže želudac.
    Moram pronaći snage da se smirujem i imati puno strpljenja, pa vjerujem da će kroz pola godine biti sigurno bolje nego što je sada. Hvala na postu!

    OdgovoriIzbriši
  2. Nema na čemu, probaj jogu ili duge šetnje ono kaj ti više odgovara i čaj, puno čaja. Putem čajeva otrovi izlaze iz tjela. A kod tebe bi najbolje odgova5rali majčina dušica, matičnjak i kamilica
    pusa

    OdgovoriIzbriši

Hvala što me pratite i komentirate. :))