petak, 2. prosinca 2011.

Ružmarin - II dio

imageBotanički opis
Ružmarin je vazdazelen grm visine do 150 cm uspravnih smeđih grana. Duguljasti listovi su lagano dlakavi, a cvijetovi većinom plavi.
Upotrebljivi dijelovi
U medicini se koriste svježi ili osušeni listovi.
Primjena
Iznutra pri probavnim tegobama, glavobolji i migreni, menstrualnim poremečajima, iscrpljenosti, vrtoglavici i gubitku pamćenja, izvana u slučaju rana koje teško zacjeljuju, ozljeda usne šupljine i ždrijela, bolova u živcima i išijasa.
Oblici i doziranje
Upotrebljavaju se gotovi pripravci za vanjsku primjenu (masti, tinktura, dodaci kupki) ili uvarci listova.
Dodatak kupki: 50 g listova preliti litrom vrele vode, ostaviti da odstoji 30 minuta, ocijediti i uliti u vodu za kupku.
Spravljanje čaja: 1 čajnu žličicu listova preliti s 1,5 dl vrele vode i ostaviti da odstoji 15 minuta. Piti više puta na dan.
Da li znate
da su u Drugom svjetkom ratu lišće ružmarina i bobice borovnice palili u francuskim bolnicama radi dezinfekcije.
- otopina od ružmarina služi kao mirisno sredstvo za bojenje kose u kestenjastu boju.
Rružmarin je jedan od glavnih sastojaka u poznatom antiseptičkom octu "četiri lopova" i može se koristiti na mnoge načine u kućanstvu.
Načinite jednostavno sredstvo za dezinfekciju od ružmarina, tako da u vodi lagano prokuhava šaku listića i malih stabiljka oko pola sata. Procijedite i prelijte u bocu za prskanje.
Dezinficirajte i dezodorirajte češljeve i četke za kosu tako da ih uronite u otopinu od 1 šalice (250 ml) vruče vode, 1 žlice sode bikarbone i 5 kapi esencijalnog ulja ružmarina.
Operite ležaj svojeg psa, zatim dodajte nekoliko kapi esencijalnog ulja ružmarina u posljednje ispiranje ili poprskajte svojeg ljubimca dezinfekcijskim sredstvom od ružmarina kad se osuši na suncu nakon kupanja.

Pročitajte još o ružmarinu

2 komentara:

  1. Vau, nisam znala kolika ljekovita svojstva ima ružmarin! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. je i sama sam ostala paf. Da mi nije slučajno grana pukla i išla ga podrezati nebi tražila i našla svakojaka čuda po mojim knjigama. Odmah sam napravila dezinfekcijsko sredstvo, te sad radim na vrečicama.

    OdgovoriIzbriši

Hvala što me pratite i komentirate. :))