ponedjeljak, 28. studenoga 2011.

Majčina dušica (Timijan)

imageBotanički opis

Majčina dušica pripada usnačama. To je patuljast grm koji naraste do 50 cm u vis, odrvenjelih i vrlo razgranatih stabiljka. Listovi su dugoljasto-okrugli, na donjoj strani bijeli, na gornjoj glatki, a na rubu zavijeni. Cvate od travnja do rujna.Cvijetovi su plavo ljubičasti do svjetlocrveni i stoje u grozdovima. Biljka ima snažan aromatski miris. Majčina dušica voli suha sunčana mjesta.

Upotrebljivi dijelovi

Za lijekove se koriste osušeni listovi i cvijetovi.

Primjena

Iznutra pri probavnim tegobama, upali mjehura, astmi upali ždrijela i kroničnom gastritisu, a izvana pri upali krajnika i ranama koje teško zacijeljuju. Osim toga upotrebljava se i za ljičenje bradavica i akni.

Čaj ili otopina za grgljanje:

1 do 2 čajne žličice zeleni preliti s 1,5 dl vruče vode, pokriti i ostaviti da odstoji 10 do 15 minuta. piti više puta na dan 1 šalicu ili upotrijebiti za grgljanje.

Kao dodatak kupki:

500 g zeleni majčine dušice preliti s 4 l vruče vode, ocijediti i dodati kupki.

!

OGRANIČENJA U PRIMJENI

Kupke od majčine dušice ne preporučuju se pri ozljedama ili kožnim upalama, groznici, srčanoj slabosti ili visokom krvnom tlaku.

1 komentar:

  1. Hvala na ovom postu, nabavit ću si majčinu dušicu, jer imam kronični gastritis i želudac mi mjesecima nije baš u nekoj funkciji, pa stoga imam puno probavnih smetnji, a od liječnika i raznih preparata nikakve koristi. Lakše bi to podnijela da nemam problema još i s neuronitisom, odn. vrtoglavicom od centra za ravnotežu.. Ma.. Bila sam tako zdravo biće, a sad uz mnoga odricanja i 15kg lakša se borim i teško nosim s time u ne znanju kad i hoće li biti bolje..

    OdgovoriIzbriši

Hvala što me pratite i komentirate. :))