petak, 25. studenoga 2011.

Kamilica (Matricaria recutita)

imageBotanički opis

Kamilica je zeljasta biljka visoka 20 - 40 cm, uspravnih stabljika koje su gore prazne i razgranate. Listovi imaju dvostruke do trostruke isperke i potpuno uske listiće koji završavaju bodljikavim vrhom. Cvjetne glavice su na stabiljčnim ograncima i imaju karakterističnebijele jezičaste cvjetove sa žutom sredinom.

Upotrebljivi dijelovi

Kao droga upotrebljavaju se svježe ili suhe cvjetne glaice.

Primjena

Iznutra pri proljevu, nadimanju i želučano crijevnim bolestima nalik grčevima; izvana  u slučaju furunkula, hemeroida, apscesa, akni i pri prehladama. Kamilica je i dobro sredstvo  za djecu, npr. pri želučanim bolovima i povraćanju.

Spravljanje čaja

3 čajne žličice suhih cvjetova preliti s 1,5 dl vrele vode, pokriti i ostaviti da odstoji 5 do 10 minuta. Piti 3 do 4 puta na dan po jednu šalicu.

Komprese, ispiranja, otopine za grkljanje

3 do 10% za oparke (npr. 3 do 10 g suhih cvjetova kamilice na 1 dl vruće vode) odnosno 1% tekućeg ekstrakta ili 5 % tinkture.

Kupke

5 g droge ili 0,8 g alkoholnog ekstrakta na litru vrele vode.

Inhalacija

10 do 20 ml alkoholnog ekstrakta ili 2 do 3 žličice suhih cvjetova kamilice na litru vode.

!

Ograničenja u primjeni

Kamilica spada u glavočike. Ako ste alergični na nju ili na druge glavočike, ne biste smjeli upotrebljavati pripravke od cvjetova kamilice. Može sadržavati kontaktni alergen antecotulid u tragovima

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala što me pratite i komentirate. :))