četvrtak, 17. studenoga 2011.

Gospina trava (Kantarion)


Do sada smo objasnili svojstva Nevena, Matičnjaka i Crnog sljeza (to su neki od sastojaka mog čaja), u kom se još nalazi paprena metvica, kamilica, majčina dušica, ružmarin i gospina trava koju većina poznaje kao "Kantarion"

 Gospina trava
( Trava Sv. Ivana)
Hypericum perforatum

Botanički opis
Gospina trava naraste do 1 metra, Uspravne dvorubne peteljke presvučene su crvenom bojom, jajasti su listovi prozirno točkasti i prekriveni crnim žljezdama. ako se listovi drže prema svjetlu, prepoznaju se točkice koje daju dojam da je biljka probušena. Zlatnožuti cvijetovi nalaze se u štitcima. Cvate od sredine lipnja. Točnije oko Ivandana.

Naziv Trava sv. Ivana potječe odatle što je biljka oko Ivandana, 24. lipnja u punom cvatu. Ako se cvijetovi trljaju izlazi krvavo crven sok o kojem kruže različite legende; crveni sok koji izlazi simbolizira prolivenu Kristovu krv. Druga priča govori o tome da je ova biljka nastala od krvi Ivana Krstitelja nakon što mu je bila odrubljena glava.

Upotrebljivi dijelovi i sastojci
Za lijekove se koristi biljka koja se skuplja u doba cvatnje . Važni farmakološki i djelatni sastojci su derivati antracena hipericin pseudohipericin, aciflorogluciol hiperiforin, flavonoidi, ksantoni, trjeslovine, derivati kavene kiseline i eterično ulje.

Primjena
Iznutra u slučaju pojave glista, bronhitisa i astme, bolesti žućnoga mjehura, noćne potrebe za mokrenjem u krevet, gastritisa, proljeva, gihta i reume, izvana za bolove u mišićima, sunčanicu i kao sredstvo za liječenje rana. Ulje gospine trave hvale kao glavno sredstvo za njegu nečiste, ali suhe perutave kože.

Iz mog iskustva (ja radim ulje od gospine trave) idealna je za opekline, osobito nakon prekomjernog sunčanja. Umiruje kožu. Ulje je izvrsno i kod reumatskih i sličnih bolova. Moja mama je testirala i to po preporuci liječnika. Godinu dana je hodala na razno razne pretrage i snimanja zbog nesnosnih bolova u desnoj nozi. Nisu ništa ustanovili, tj. nakon godinu dana je ispala zdrava a noga je i dalje boljela. Nakon što je počela nogu masirati mojim uljem bol je nestala. Prošle su dvije godine i nije joj se ponovilo.

Ulje gospine trave:
Ja radim na način da cvijetove gospine trave stavim na dno staklenke i potopim u maslinovom ulju. Pustim jedno dva do tri tjedna na suncu, dok ne poprimi crvenkastu boju, ocijedim i držim u dobro zatvorenim flašama.


Spravljanje čaja: 2 čajne žličice biljke preliti s 1,5 dl vrele vode i ostaviti da odstoji 5 do 10 minuta. Piti ujutro i navečer 1 do 2 šalice. Pri liječenju depresije može potrajati 3 do 4 tjedna dok počne djelovati.


Napomena: Ne smije se izlagati suncu u vrijeme primjene ulja gospine trave jer povećava osjetljivost kože na UV zrake što može dovesti do promjena na koži, pa čak i sunčanice.

3 komentara:

  1. Sjajna odeja za tematiku bloga, ovo svakome zatreba i često je bolje od lekara.
    Pratim, samo od kada sam ja napravila novi blog, uvek mi se pojavljuje ta ikonica, nema mog veseljka:)
    Želim ti puno uspeha i sreće!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ma super!!!!!, ovdje se nema što dodati...
    Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala vam djevojčice na prekrasnim komentarima :))

    OdgovoriIzbriši

Hvala što me pratite i komentirate. :))