četvrtak, 10. studenoga 2011.

Crni sljez

0000467794_l_0_137k8vBotanički opis:
Crni sljez (porodica Malvaceae) je dvogodišnja ili trajna zeljasta biljka, visine 30 do 120 cm. Uspravne stabiljke su lagano i grubo dlakave. listovi imaju duge peteljke i bubrežast do okrugao oblik. Cvijetovi se nalaze u skupinama u pazušcima listova. Svijetlogrimizni su s tamnim uzdužnim prugama, a kad ocvatu postanu plavi. Vrijeme cvatnje je od lipnja do listopada.

Upotrebljivi dijelovi i sastojci:
Za lijek se upotrebljavaju osušeni listovi i cvijetovi. Listovi se beru od lipnja do kolovoza, cvijetovi sve do listopada.
Farnakološki važni sastojci su sluzne tvari, tamini, trjeslovine i flavonoidi u listovima te antocijani, ponajprije malvin u cvijetovima.

Primjena:
Iznutra kao potpora pri upali sluznica s jakom sluznom sekrecijom, pri čirevima u ustima i na zubima, te želučano - crijevnim upalama (lagani proljevi) i bolovima u mjehuru; kao sredstvo za grgljanje pri kašlju, bolovima u vratu, promuklosti i bronhitisu; za obloge pri bolestima uha i izvana u sličaju uboda insekata, upalnih ekcema, rana i gnojenja. 
Oblici i doziranje:
Čajni oparak: 3-4 čajne žličice listova ili cvijetova preliti s 1,5 dl vruće vode i ostaviti da odstoji 10 minuta. Piti do 3 puta na dan ili upotrijebiti za grgljanje.
Čajni uvarak:  3 - 4 čajne žličice cvijetova staviti u 1,5 dl hladne vode i kratko zakuhati. Piti više puta na dan ili upotrijebiti za grgljanje.
Za obloge se proizvode oparci ili uvarci prema istom receptu i primjenjuju ohlađeni.
Alternativa: 6 čajnih žličica listova preliti s 2,5 dl hladne vode i ostaviti da odstoji više sati, npr. cijelu noć.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala što me pratite i komentirate. :))