ponedjeljak, 7. studenoga 2011.

Matičnjak (Melissa officinalis)

imageBotanički opis
Matičnjak pripada među biljke usnače (porodica Lamiaceae). Zbog limunaste arome naziva se limunka. To je trajna zelen uspravnih, razgranatih, gotovo golih stabljika koja može narasti do 90 cn visine. Listovi su jajasti, dugački 2 do 6 cm i široki od 1,5 do 5 cm. Mali bijeli usnati cvjetovi skupljeni su pršljenasto u pazušcima gornjih listova. Cvate u ljetnim mjesecima, od lipnja do kolovoza.


Upotrebljivi dijelovi i sastojci
U medicini se koriste svježi ili osušeni listovi. Beru se uvijek prije cvatnje u lipnju. Dok matičnjak cvijeta mijenjaju se i miris i okus biljke i to negativno. Za vanjsku uporabu primjenjuje se eterično ulje listova matičnjaka u kremi ili gelu.
Karakteristični sastojci su eterično ulje, spojevi kavene kiseline, npr.ružmarinska kiselina i flavonoidi.


Primjena
Matičnjak se upotrebljava iznutra kod živčanih bolesti, bolesti donjeg dijela tijela i želučanih bolesti koje su posljedica neuroze, pri "histeriji" i "melankoliji", kroničnom kataru bronha, nervoznom lupanju srca i povraćanju, migreni, slabosti živaca i zubobolji, bolovima u ušima i glavobolji te u slučajevima visokog krvnog tlaka. Izvana se upotrebljava pri reumatskim tegobama, kod živčanih bolova i ukočena vrata.



 Čaj
3 čajne žličice listova preliti s 1,5 dl vrele vode, pokriti, ostaviti da odstoji 10 min i piti po potrebi.

2 komentara:

  1. Meni je Isidora poslala čaj od matičnjaka iz kuće magične trave (www.KucaMagicneTrave.com) i oduševila su me svojstva koja matičnjak ima.

    OdgovoriIzbriši
  2. Je je, jako je dobar. Ja ga obožavam samo mirisati, ima mi nekak jedan poseban miris...mmmm

    OdgovoriIzbriši

Hvala što me pratite i komentirate. :))