utorak, 22. siječnja 2013.

Načini pripravljanja

PRIPREMA ČAJA

Oparak ili uvarak: propisanu količinu svježeg bilja narežemo i stavimo u staklenu čašu ili drugu, ali ne metalnu posudu. Vodu zagrijemo da provri, maknemo s ploče i prelijemo preko pripravljenog bilja. Svježe bilje neka odstoji samo kratko vrijeme, dovoljno je pola minute. Čaj mora biti prilično svijetao. Tako pripravljen čaj znatno je ukusniji i djeljuje ljepše.

Korijenje stavimo u propisanu količinu vode, kratko zagrijemo da provre i pustimo da odstoji tri minute.

Dnevno potrebnu količinu čaja nalijemo u termos bocu i prema uputama pijemo čaj preko dana gutljaj po gutljaj. Općenito se uzima 1 vrhom puna čajna žličica bilja na 1/4 litre vode (=1 šalica), ili prema uputama za pojedinačnu biljku.

Hladna iscrpina (ekstrakt): neke se biljke  (npr. crni sljez, imela ili iđirot) ne smiju popariti, jer bi djelovanjem visokih temperatura izgubile svoju ljekovitu snagu. Od takva bilja čaj se priprema ekstrakcijom s hladnom vodom. Propisanu količinu svake pojedine biljke ostavimo izluživati u hladnoj vodi od 8 do 12 sati (obično preko noći), u jutro malo podgrijemo  (samo do temperature za pijenje) i dnevno potrebnu količinu pohranimo u termosici, koju smo prije toga isplahnuli vrućom vodom. Ali hladna iscrpina izmiješana s oparkom smatra se najboljim oblikom primjene ljekovitih biljaka: bilje preko noći ostavimo u polovici propisane hladne vode, u jutro procijedimo. Ostatak bilja sada prelijemo drugom polovicom vruće vode i opet procijedimo. Hladnu iscrpinu i uvarak sada izmiješamo. takvim načinom pripremanja čaja dobivamo aktivne tvari koje se otapaju samo u hladnoj ili samo vrućoj vodi.