utorak, 22. siječnja 2013.

Sakupljanje bilja i sušenje

Preduvjet za skupljanje je poznavanje ljekovitih biljaka. Također je bitno biljke skupljati u pravo vrijeme, na pravom mjestu i na pravi naćin.
Najbolji rezultati postižu se sa svježe ubranim biljkama. Svježe biljke možemo brati već od veljače pa sve do studenog. Neke biljke mogu se brati i zimi ispod snježnog pokrivača ako zapamtimo gdje točno rastu. :)
Biljke je potrebno brati u vrijeme kada sadrže najviše aktivnih tvari.

CVJETOVE ubiremo kad biljke počinju cvasti.
LIŠĆE prije i za cvatnje.
KORIJENJE treba iskopati rano u proljeće ili u jesen.
PLODOVE skupljamo kad sazriju

Pritom treba paziti da beremo samo zdravo, čisto bilje bez gamadi. Bilje se skuplja za suhih, sunčanih dana, kad je ono suho i na njemu nema više rose.
Nepovoljna mjesta za branje bilja su polja i pašnjaci gnojeni kemijskim gnojivima, obale nečistih zagađenih voda, željeznički nasipi i blizina jako opterečenih prometnica.
Čuvajte prirodu! Ne čupajte biljke s korijenom, ne prouzročite štetu. Neke su biljke zakonom zaštićene.
Cvatove i lišće pri branju ne stišćemo i ne stavljamo u plastične vrečice jer se iljke počinju znojiti i tokom sušenja pocrne.

SUŠENJE

Prije sušenja biljke ne peremo, samo ih sitno narežemo. Skupljeno rasprostremo na krpu ili netiskani papir. I što je moguće brže osušimo u sjeni ili u toploj zračnoj prostoriji (potkrovlje). Za sušenje korijena, kora ili vrlo sočnih dijelova biljaka često moramo upotrijebiti umjetni izvor topline. Temperatura tada ipak ne smije prelaziti 35°C. Korijenje, koje dobro operemo, imelu i vrbovicu najbolje je narezati prije sušenja.
Za zimu možemo pohraniti samo vrlo dobro osušeno bilje. Bilje čuvamo u staklenkama ili kartonskim kutijama s poklopcem. Plastične ili metalne kutije nisu poželjne. Bilje treba zaštiti od svijetlosti, upotrijebimo obojeno, najbolje zeleno staklo.