ponedjeljak, 14. svibnja 2012.

Anđelika

Angelica archangelica Apiaceae

Raskošna, aromatična biljka anđelika ima medicinsku i kulinarsku svrhu. Svoje ime duguje arkanđelu Rafaelu, za kojeg se kaže kako je nekom redovniku otkrio da ta biljka liječi kugu.

Dijelovi koji se upotrebljavaju: lišće, stabiljka, sjeme, korijen

• Uzgoj

Postojbina joj je sjeverna Europa. Angelica izraste do 1,2 m ima rebrastu, šuplju stabiljku i složeno Iišće,

a cvijet na stabiljci može dosegnuti 1,8 m, lako se često ne pojavi do treče godine.

• PoIožaj

Anđelika traži sjenovita mjesta u dobro dreniranoj, ali vIažnoj kiselkastoj zemlji obogaćenoj kompostom. Ostavite razmak od 1 m između biljaka.

• Razmnožavanje

Zasijte sjeme anđelike, brzo nakon što ga prikupite. Pomiješajte sjeme s vlažnim, ali ne previše mokrim vermikulitom stavite mješavinu u zatvorene plastične vreče. Stavite u hladnjak na 6 do 8 tjedana prije sijanja, u male posude. Lagano prekrijte sjeme, i održavajte ih vlažnim. Presadite biljčice kad budu oko 10 cm visoke ili kad se pojavi peti ili šesti listić.

• Održavanje

Kad sjeme dozri, biljka umire, ali to možete odgoditi tako da odrežete nastali cvjetni klas. Prve godine biljka óe uvenuti zimi, ali će opet izrasti na proljeće. Redovito je zalijevajte.

• Štetnici i bolesti

Ova biljka dosbovce nema nikakvih štetnika ni bolesti. Njezini cvjetovi privlače mnoge korisne kukce,

uključujući osu, koja se hrani parazitima, i zlatooku (Chrysoperla cameo)

• Branje i čuvanje

Berite lišće i cvjetne stabiljke u drugoj godini. lskopajte korijen krajem druge godine, onda ga operite

i osušite. Prikupite sjeme kad je smeđe i suho.

Herbalna medicina

Angelica archangelica. Dijebovi koji se upotrebljavaju: korijen. Anđelika je važan probavni tonik u europskoj herbalnoj medicini. Potiče proizvodnju probavnih sokova i može olakšati simptome lošeg teka, dispepsije i mučnine. Anđelika također može smanjiti neugodnosti nadimanja, grčeve u želucu i otekline. To je Ijekovita biljka koja može zagrijati i pogoduje pojedincima sa slabom cirkulacijom.

Kako biste sigurno i ispravno upotrijebili anđeliku i dong qual (kineska anđelika), posavje­tujte se s profesionalnim liječnikom.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala što me pratite i komentirate. :))