nedjelja, 4. prosinca 2011.

Kako spravljati prirodne lijekove

imageLjekoviti čajevi

Čajni oparci (infuzi) i uvarci klasičan su oblik pripreme ljekovitih biljaka. Posebno su dobri pri lošem općem stanju organizma i lakim tegobama kao što su prehlade, želučano-crijevni poremećaji, laka nesanica i nervoza. Pri svim tim tegobama poziotivno djeljuje i psihička komponenta s kojom spravljate čaj: obred pažljive pripreme i polagano konzumiranje vručeg napitka daju nam osjećaj da činimo nešto za svoju dobrobit i zdravlje.

Čuvanje

Čimbenici koji mogu negativno utjecatina kvalitetu čajne droge jesu svjetlost, toplina, vlaga, materijal od kojeg je izrađena ambalaža i trajanje skladištenja.

Priprava

Pri spravljanju ljekovitog čaja važno je pravilno doziranje, tj. odnos između droge i vode, stupanj usitnjenja i trajanje primjene, a to znači koliko se dugo čaj kuha, odnosno stoji.

Oparak

Čajni oparak (infuz), najjednostavniji je oblik spravljanja čaja. Usitnjena droga prelije se vručom ili vrelom vodom, potom se pokrije i ostavi da odstoji 5 do 10 minuta uz eventualno povremeno miješanje. Nakon toga se dijelovi biljke ocijede.

Uvarak

Kod uvarka (dekokta) dijelovi biljke stavljaju se u hladnu vodu i puštaju da lako provriju. Ostavite 5 do 10 minuta da vrije na slaboj vatri. Nakon toga ocijedite dijelove biljke.

Hladan ekstrakt

Pri spravljanju hladnog ekstrakta , zvanog i macerat, droge se stavljaju u hladnu vodu, ostave se da odstoje nekoliko sati (npr. preko noći)  na sobnoj temperaturi i potom se ocijede. Gotovo čaj pije se hladan ili podgrijan.

U idućem postu ljekovite kupke

3 komentara:

  1. Ima tu istine, kad si kuham čaj, odmah se osjećam bolje, makar još nisam ni probala popiti pripravljeno! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Japanci imaju ceremoniju ispijanja čaja, englezi isto tako, imaju posebno vrijeme koje je za čaj predviđeno, znaju ljudi kaj je dobro, mi se polako privikavamo na nove navike :))

    OdgovoriIzbriši
  3. Baš si ti Dobri duh! dušica...
    Sve kreativno i znalački...
    puno sreće ,Dobri duhu...

    OdgovoriIzbriši

Hvala što me pratite i komentirate. :))