nedjelja, 17. studenoga 2013.

Velebilje (Atropa belladona)

(Otrovne ljekovite biljke)
 

Velebilje raste po svijetlim bukovim šumama i krčevinama.

Velebilje su poznavali još Germani koji su ga zbog halucinogenog djelovanja rabili u vjerskim obredima  i kao ljubavni napitak.

Sastav i aktivne tvari:
Sadrži tropanske alkaloide. Najznačajniji alkaloidi su hiosciamin, atropin i skopolamin.

Djelovanje i upotreba:
Tropanski alkaloidi na vegetativni živčani sustav djeluju tako da potiskuju acetilkolin na živčanim receptorima. To su tipični parasimpatolitici. Hiosciamin još posebno utječe na djelovanje žlijezda i glatkih mišića. Sprječava izlučivanje žlijezda slinovnica, znojnica i želučanih žlijezda. Smanjuje napetost i grčenje probavnog trakta, žučnih i mokračnih putova te bronhijalne muskulature. Djeluje spazmolitički. Najčešće ga koristimo kod bradikardijskih smetnji otkucaja srca, gastritisa i želučanih čireva. Sprječava i povraćanje. Beladomin djeljuje blago analgetički, ublažava bolove i grčeve. Zajedno s atropinom koristimo ga kod liječenja Parkinsove bolesti.

Neželjena djelovanja:
Jako otrovno i nikako ne smijemo uzimati sami.
Smrtna doza velebilja je 4 do 20 bobica. Tipični znaci trovanja su posve otvorene zjenice koje više ne reagiraju, suha usta i ždrijelo, tegobe kod gutanja i govora. Nikada ne dolazi do povraćanja. Smrt nastupa zbog obamrlosti dišnog sustava.
I gotove pripravke uzimamo samo uvijek prema uputama liječnika.  

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala što me pratite i komentirate. :))