nedjelja, 17. studenoga 2013.

Stolisnik (Achillea millefolium)


 


Raste na livadama, šumskim obroncima, grmlju, obrađenim tlima i nasipima, od nizine do gorskog pojasa.

Od srpnja ubiremo gornje dijelove cvatučih mladica. Režemo ih nožem, kako nebismo iščupali cijelu biljku. Osušena je droga aromatična mirisa i gorka. Možemo koristiti i svježu biljku.

dr Kneipp je napisao: "Mnoge bi nevolje žene sebi prištedjele kad bi povremeno posegnule za stolisnikom! Bilo da je riječ o mladoj djevojci sa redovitom mjesečnicom ili o starijoj ženi usred klimakterija ili u još kasnijim godinama, svakoj, mladoj ili staroj, važmo je da tu i tamo popije pokoju šalicu čaja od stolisnika."

Djelovanje:
Kod upale jajnika, često već nakon prve sjedeće kupke bolovi prestaju i upala se počinje povlačiti. Kupke su također uspješne kod mokrenja u postelju u starih ljudi i djece te kod bijelog pranja. Tada valja dodatno piti stolisnikov čaj, dvije šalice dnevno. Kod spuštene maternice također moramo dulje vremena praviti stolisnikove kupke, dnevno u gutljajima piti četiri šalice čaja od vrkute i tinkturom rusomače masirati u području rodnice prema gore.

Mioma se rješavamo pomoću stolisnikovih sjedećih kupki koje provodimo sve dok liječnička kontrola ne bude negativna.
Žene bi u klimakteriju trebale marljivo piti stolisnikov čaj. Poštedjele bi sebe unutarnjih nemira i drugih tegoba.
Djeljuje kod upale živaca i ruku i nogu. Nakon prve primjene (kupke) svi bolovi nestaju)
Preporućuje se još kod "udara krvi u glavu i glavobolje",  vrtoglavice, mučnine, bolnih očiju sa suzenjem, probadajučih boli u očima i krvarenja iz nosa, napadaj migrene.
Izvrsno djeljuje na koštanu srž u kojoj potiče stvaranje krvi. Tako pomaže pri bolestima koštane srži, gdje svaki drugi lijek ne pomaže.
Zasustavlja krvarenje iz pluća i pomaže kod raka pluća. Kod krvarenja iz želuca, kod prehlada i krvarećih hemeroida, kod pritiska u želucu i jake žgaravice. Kod prehlade i bolova u leđima, smetne u radu jetara. Kod želučanog i crijevnog sustava. Kod poremećaja u cirkulaciji te spastičkog stezanja (grčeva), kod angine pektoris.
Neugodan svrab u rodnici možemo ukloniti umivanjem i sjedećim kupkama s dodatkom oparka od stolisnika.
Protiv hemeroida možemo od stolisnikovih cvjetova pripremiti veoma dobru mast.

Način primjene:
Čajni oparak: 1 vrhom punu čajnu žličicu na 1/4 litre vode poparimo i kratko ostavimo da odstoji.

Tinktura: cvjetovima stolisnika ubranim po suncu rastresito do grla napunimo bocu i prelijemo od 38 - 40%-tnom žitnom rakijom (votka) ili voćnom rakijom. Ostavimo 14 dana na suncu ili u blizini štednjaka.

Mast: 90g maslaca ili čiste svinjske masti dobro zagrijemo, dodamo 15 g svježih, isjeckanih cvjetova stolisnika i 15g sitno narezanih listova maline , kratko prepržimo, pomiješamo i maknemo s ploče štednjaka. Slijedečeg dana sve lagano ugrijemo, procijedimo kroz laneni rubac i napunimo u čiste bočice . Mast čuvamo u hladnjaku.

Sjedeća kupka: 100g stolisnika (cijelu biljku) namočimo preko noči u hladnoj vodi, sljedećeg dana zavremo i dodamo u vodu za kupanje.

Primjena u veterini:
Stolisnik u sijenu potiče apetit i zdravu probavu životinja. Kod kolika i grčeva konjima i govedima dajemo čaj od stolisnika. I u uzgoju mladih životinja stolisnik pomaže kod mnogih tegoba. Izvana ga koristimo za rane koje ne zacijeljuju.



1 komentar:

  1. Divan post! Pijem stolisnik, ali vrlo često zaboravim na njega... Ovo mi je odličan podsjetnik da sutra ponesem čaj na posao. :)

    OdgovoriIzbriši

Hvala što me pratite i komentirate. :))