utorak, 15. svibnja 2012.

Artičoka

Cynara scolymus

Botanički opis
Artičoka (obitelj Asteraceae) pripada gla­vočikama. To je trajnica nalik na stričak, snažne, do 2 metra visoke stabiljke gusto obrasle bodljikavim listovima. Na vrhu se stvaraju kuglaste bodljikave cvjetne glavi­ce koje se beru prije cvatnje. Biljka cvate lje­ti i u jesen p1avo-1jubičastim cvjetovima. Artičoka ne s1uži samo za 1iječenje, njezini ukusni listovi smatraju se poslasticom u cijelom Sredozemlju.
Znanstveno potvrdene primjene
Savjetuje se unutarnja primjena pri probavnim smetnjama. U slučaju poremećaja jetre i žuči te u sklopu prehrane siromašne mastima pri povišenim vrijednostima masti u krvi.
Ekstrakti iz Listova artičoke mogu štititi stanice, posebice jetrene, od oštećenja slobodnim radikalima. Osim toga zaustavljaju proizvodnju kolesterola u tijetu i potiču protok zuči.
Upotrebljivi dijelovi i sastojci Za lijekove se upotrebljavaju svježi ili osušeni prizemni listovi i njihovi pripravci, ali ponajprije vodeno suhi ekstrakti koji se prerade u suhe. Kao najvažnije farmako­ški djelatne sastojke listovi artičoke sadrže derivate kavene kiseline, flavonoide i sesk­viterpenske laktone.
Primjena u pučkoj medicini
Pri probavnim smetnjama kao što su na­dimanje i osjećaj težine te u slučaju muč­nine izazvane slabim radom jetre i kao sredstvo za jačanje tijekom oporavka.
Oblici i doziranje Upotrebljavaju se uglavnom gotovi pri­pravci, u pravilu od vodenih suhih ekstra­kata. Mogu se dobiti dražeje, kapsule, ta­blete ili kapi. I sok istisnut iz svježe biljke prikladan je za medicinsku primjenu. Ali artičoke kao povrće nemaju dobru djelot­vornost kao lijek jer tijekom pripravljanja gube velik dio djelatnih sastojaka. Preporučuju se dnevne doze koje odgova­raju količini 6 g osušene droge (oko 1320 mg suhog ekstrakta ili 30 ml istisnutog so­ka) podijeljene na 2 do 3 obroka, uvijek pri­je jela.
Spravljanje čaja: 1 čajnu žličicu sitno na­rezanih listova artičoke preliti s 1,5 dl vruče vode i ostaviti da odstoji 10 minuta. Piti po jednu ša1icu prije jela.
Ograničenja u primjeni Pripravci od listova artičoke ne bi se trebali uzimati u trudnoči ili tijekom dojenja jer za to nema nikakvih znanstvenih spoznaja.
Ako patite od zatvora žučovoda, ne biste nipošto trebali uzimati pripravke od listo­va artičoke, a u slučaju žučnih kamenaca prije primjene posavjetujte se s liječnikom. Ako patite od alergije na glavočike, također ne biste smjeli upotrebljavati pripravke od artičoke.
Nuspojave
U rijetkim slučajevima nastupaju želučano-crijevne tegobe. Osim toga moguče su i alergijske reakcije

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala što me pratite i komentirate. :))