utorak, 10. travnja 2012.

Aloj (aloe barbadensis)

imageStari Egipćani zvali su je "biljkom besmrtnosti", Klopatra je koristila njezine sokove kako bi čuvala ljepotu. Prozirni gel iz odrezanih listova ima umirujuće i iscjel]ujuće djelovanje. Prava aloja pogodna je za uzgoj u visokim posudama i kamenjarima, a može biti i sobna biljka.

Botanički opis

Aloj (obitelj Aspfodelaceae) je rozetasta bilj­ka bez debla. Njezinih dvadesetak listova mesnato su debeli i dugački 40 do 50 cm. Na rubu i na donjoj strani su bodljike. Cvje­tovi su visoki 60 do 90 cm s bijelim nosećim listovima i žuto-crvenim cvjetovima.

Upotrebljivi dijelovi i sastojci

U medicini se koristi gusti sok od listova. Najvažniji sastojci su derivati antracena i alkil-kromoni.

  • Uzgoj - Aloj traži sunčano mjesto dobro dreniranu zemlju.Može se uzgojiti iz sjemena, ali biljka rijetko daje sjeme izvan vručeg podneblja. Razmnožite je iz izdanaka koji se pojave pri dnu biljke. Te biljčice sušite dva dana, pa ih onda posadite u posudicu napunjenu zrnatom rastresitom mješavinom za lončanice. Kad se jednom učvrste, preselite ih na njihovo trajno mjesto.
  • Održavanje - AIoj će uništiti čal i veoma slab mraz, pa ga u područjima gdje zimska temperatura pada ispod 5°C treba uzgajati kao lončanicu i unijeti u kuću tijekom hladnih dana. To je izvanredna sobna biljka uz dobro svjetlo.
  • Branje i čuvanje - Berite lišće samo kad ga trebate i upotrijebite samo onoliko lista koliko vam je potrebno. odrežIte dio koji óete koristiti, a ostatak omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak, za poslije.

Herbalna medicina

Aloe sp., uključujući i Aloe vera syn. A. borbodens/s i A. ferox. Dijelovi koji se upotrebljavaju: listovi. Prozirni sIuzavi gel iz sredine lista ima protuupalna i iscjeljujuča svojstva. Vjerojatno najpoznatiji po sposobnosti da pomaže iscijeliti opekline, gel prave aloje može se primjenjivati i na rane, ogrebotine, ekceme, psorijazu i čireve.

Izlučina iz prerezanog lista izrazito je purgativni laksativ, pa se prema tome, kod kuće pripravljen napitak ne smije koristiti. Komercijalni pripravak (bez laksativnog sastojka) moguće je nači, i prva istraživanja pokazuju da može ublažiti stanja lod dijabetesa tipa I do visoke razine lipida u krvi.

Prirodna kozmetika

Veoma ublažavajuć i hranjiv za opečenu i dehidriranu kožu, aloj također služi za nježno skidanje odumrlih stanica kože, te obnavlja stanice, time se sprečava nastanak ožiljaka i bora.

Liječenje

Ø Omot od aloja

Rastvorite svježi list aloja te ga omotajte oko problematičnog područja poput zavoja., tako da se gel prisloni uz kožu. Ostavite tako 10 minuta, ili dok se koža ne osjeća bolje, zatim isperite. Pravi aloj dugo se koristi u tretmanima za prvu pomoć.

Skidanje gela iz alojevog lista

U sredini lišće aloja sadržava gusti bezbojni gel. Taj umirujući gel koristan je za liječenje opeklina i stanja izrazito suhe kože. Upotrebljavajte ga svježeg, čim uberete list, jer je nestabilan i brzo gubi konzistenciju. Nemojte koristiti gel koji ima bilo kakve zelenkaste primjene. Gel se može nabaviti u trgovinama zdravom hranom.

1. Odrežite velik zdrav list

2. zarežite oprezno po sredini, cijelom dužinom. Nježno ogulite dva zarezana ruba. Tupom stranom noža sastružite čisti gel iz sredine lista, i stavite ga u zdjelicu.

2 komentara:

  1. Dobila sam od kolegice taj cvijet , ali nisam sigurna je li svaka Aloa ljekovita!Mazala sam ja ruke s tim "gelom" iz lista, ali nisam bila sigurna jel smijem?!
    Hvala na postu!Tebi veliki pozdrav:)):))

    OdgovoriIzbriši
  2. Znam samo da mora biti najmanje stara 3 godine da bi se mogla koristiti. A za spravljanje napitaka njezina starost mora biti 7 godina. :))

    OdgovoriIzbriši

Hvala što me pratite i komentirate. :))