ponedjeljak, 19. ožujka 2012.

Paprena metvica (Mentha piperita)




Botanički opis
Paprena metvica pripada usnačma (porodica Lamiaceae). To je trajnica koja na­raste do 90 cm visine. Stabljike su razgra­nate, većinom gole i ljubičaste. Listovi su duguljasti i jajasti. Latice su također lju­bičaste i s gotovo ravnomjernim četvero­pernim režnjevima. Uz pravu paprenu met­vicu postoje i brojne srodne vrste s djelornič­no sličnim spektrom djelovanja.

Branje i čuvanje:
Metvica se dobro suši na toplu, zračnu, sjenovitu mjestu. Pohranite zdrobljeno lišće u dobro zatvoren spremnik. Berite svježe lišće kad god ga zatrebate.

Upotrebijivi dijelovi i sastojci
Osušeni listovi metvice i ulje dobiveno de­stilacijom vodene pare iz svježe ubranih cvjetnih vrhova grana paprene metvice. Glavni sastojak je eterično ulje (najvažniji sastojak: mentol).

Primjena
Listovi paprene metvice primjenjuju se u pučkoj medicini u slučaju mučnine, na­dražaja na povraćanje, neredovitog men­strualnog ciklusa, povraćanja u trudnoći i pri prehladama.

Listovi paprene metvice: kao čaj 2 do 3 žličice droge preliti s 1,5 dl vrele vode. Osta­viti da odstoji 10 minuta. Piti 3 puta na dan. Tinkture 2 do 3 ml (1: 5,45 % etano­la) uzimati tri puta na dan (najveća dnev­na doza kod djece starije od
četiri godine iznosi 3 do 5 g droge, a u dobi između 10 i 16 godina 3 do 6 g droge).

Oko kuće:
 
 Paprena metvica i metvica prirodni su repelent za kukce.
  • Posipajte pamućne ili vunene loptice esencijalnim uljem paprene metvice i ostaviteih na mjestima kroz koja ulaze glodavci.
  • Dodajte nekoliko kapi esencijalnog ulja paprene metvice u vlažnu krpu i premažite njome namještaj da otjerate mrave i žohare (ko ih ima!???)
  • Da biste sami načinili repelent za kukce, izmiješajte 1 dio lavande, 1 dio eukalipta i 1 dio esencijalnog ulja paprene metvice sa 3 dijela neutralna ovlaživača ili sa slatkim bademovim uljem, pa pripravak utrljajte u kožu.
  • Da biste otjerali buhe, pospite osušenu sitnu metvicu psu ispod ležaja ili stavite kap ulja na njegovu ogrlicu. Nemojte koristiti sitnu metvicu na mačkama ili na nosećim kujama jer je otrovna.
 
Žele od metvice
Potrebno je:
500 g zelenih jabuka, bez srčike i krupno narezanih
15 g grubo nasjeckanog svježeg lišća od metvice
1,5 šalice (375 ml) bijelog vinskog octa
500 g šećera
15 g sitno nasjeckanog svježeg lišća od metvice
 
Postupak:
Stavite jabuke, metvicu i ocat u srednje veliku posudu: kuhajte nepokriveno, dok jabuke ne postanu mekane. Zdrobite jabuke u pire, procijedite (nemojte tiskati kroz sito, nego pustite da se izlije samo tekućina, tako da žele ne postane mutan). Vratite tekućinu u posudu, dodajte šećer. ponovno zagrijte da prokuha te kuhajte oko 10 minuta. Maknite s vatre , pa umješajte još metvice. Ulijte u čistu posudu, stavite u hladnjak i ostavite 6 sati, ili dok se ne stvrdne. Napravite oko 2 šalive (600 g).
 

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala što me pratite i komentirate. :))