četvrtak, 1. ožujka 2012.

Preosjetljivost na mliječne proizvode

To je golem problem. Svijest o njemu raste, ali još uvijek najčešće ostaje neprepoznat. Posumnjajte na to ako pijete nnogo mlijeka ili jedete puno sira. Ipak, ne jedu svi koji pate od te tegobe previše m1iječnih proizvoda, ona se može pojaviti kod bilo koga. Preosjetljivost na kravlje mlijeko češća je kod ljudi koji su se kao dojenčad hranili na bočicu.

Testiranje - budite vrlo precizni ili nečete uspjeti

Da biste najbrže doš1i do rezultata, izbacite sve mliječne proizvode, uključujući jogurt. Kod nekih ljudi simptomi se pojavljuju samo ako prekorače određenu količinu; kod drugih žličica mlijeka može prouzročiti tegobe.

Što možete piti umjesto mlijeka?

Pijte vodu, voćni sok ili biljne čajeve - za vrijeme testiranja nije dopušteno mlijeko od soje, ovčje mlijeko ili kozje mli­jeko.

· Premda neki ljudi mogu piti ovčje ili kozje mlijeko, drugi ne podnose nikakvo životinjsko mlijeko.

· Kod ljudi koji ne podnose mlijeko može se pojaviti reak­cija na sojino mlijeko; ono može prouzročiti crijevne tegobe.

· Pića od riže pojavila su se nedavno, ali ona mogu biti skupa.

· Dijetetičari obično mogu pomoći pri odbacivanju mli­ječnih proizvoda.

OVISNOST O HRANI

Ljudi koji ne podnose prirodnu hranu mogu postati ovisni o njoj. Ovisnost o mlijeku, siru i čokoladi nije rijetka. Izba­cujte te namirnice vrlo postupno jer apstinencijske tegobe mogu biti jako izražene.

JESTE LI PREOSJETLJIVI NA MLIJEČNE PROIZVODE?

Ovo su tipični simptomi:

začep1jen nos živčanost

infekcije ušiju apatičnost

Sinusitis smetenost

upaljeno grlo nedovoljno samo

uporan kaša1j -pouzdanje

plućne infekcije hiperaktivnost

peludna hunjavica glavobolje, migrene

kronična astma, bolovi u že1ucu,

teško disanje nadimanje

česte infekcije bolne noge

česte prehlade rijetka stolica

sluz bilo gdje kronični zatvor

dobivanje na težini teško opuštanje

bolovi u zglobovima, prije spavanja

artritis kolitis

nizak šećer u krvi slabo podnošenje

tjeskoba, napetost stresa

Što su m1iječni proizvodi?

• mlijeko svih vrsta, sir, maslac, vrhnje, jogurt

• sladoled, m1iječna čoko1ada

• većina margarina

Mlijeka ima u svim vrstama prerađene hrane i u raz1ičitim pekarskim proizvodima, uk1jučujući neke vrste kruha. No ne trebate se brinuti zbog malih ko1ičina, osim ako ste iznimno osjetljivi.

· Tvrdi sir obično izaziva najviše tegoba.

· Jaja nisu mliječni proizvod, no i ona često uzrokuju aler­giju, osobito bjelance.

Što je s kalcijem?

Kad se hranimo sasvim prirodno, dobivamo dovoljno kalcija za svoje potrebe iz prirodnih namirnica kao što su:

• zeleno lisnato povrće, punovrijedne žitarice, jaja

• voće, posebno sušeno

• orasi, sjemenke, grah

• riba, pogotovo ona s jestivim kostima, poput sardina

• tahini (namaz od sjemenki sezama) i tofu (sir od soje)

KRADLJIVCI KALCIJA

Šećer, zaslađena hrana i bezalkoholna pića, naročito kola, kradu nam kalcij; stoga njihovim izbacivanjem zadržavate više kalcija.