To je golem problem. Svijest o njemu raste, ali još uvijek najčešće ostaje neprepoznat. Posumnjajte na to ako pijete nnogo mlijeka ili jedete puno sira. Ipak, ne jedu svi koji pate od te tegobe previše m1iječnih proizvoda, ona se može pojaviti kod bilo koga. Preosjetljivost na kravlje mlijeko češća je kod ljudi koji su se kao dojenčad hranili na bočicu.
Testiranje - budite vrlo precizni ili nečete uspjeti
Da biste najbrže doš1i do rezultata, izbacite sve mliječne proizvode, uključujući jogurt. Kod nekih ljudi simptomi se pojavljuju samo ako prekorače određenu količinu; kod drugih žličica mlijeka može prouzročiti tegobe.
Što možete piti umjesto mlijeka?
Pijte vodu, voćni sok ili biljne čajeve - za vrijeme testiranja nije dopušteno mlijeko od soje, ovčje mlijeko ili kozje mlijeko.
· Premda neki ljudi mogu piti ovčje ili kozje mlijeko, drugi ne podnose nikakvo životinjsko mlijeko.
· Kod ljudi koji ne podnose mlijeko može se pojaviti reakcija na sojino mlijeko; ono može prouzročiti crijevne tegobe.
· Pića od riže pojavila su se nedavno, ali ona mogu biti skupa.
· Dijetetičari obično mogu pomoći pri odbacivanju mliječnih proizvoda.
OVISNOST O HRANI
Ljudi koji ne podnose prirodnu hranu mogu postati ovisni o njoj. Ovisnost o mlijeku, siru i čokoladi nije rijetka. Izbacujte te namirnice vrlo postupno jer apstinencijske tegobe mogu biti jako izražene.
JESTE LI PREOSJETLJIVI NA MLIJEČNE PROIZVODE?
Ovo su tipični simptomi:
začep1jen nos živčanost
infekcije ušiju apatičnost
Sinusitis smetenost
upaljeno grlo nedovoljno samo
uporan kaša1j -pouzdanje
plućne infekcije hiperaktivnost
peludna hunjavica glavobolje, migrene
kronična astma, bolovi u že1ucu,
teško disanje nadimanje
česte infekcije bolne noge
česte prehlade rijetka stolica
sluz bilo gdje kronični zatvor
dobivanje na težini teško opuštanje
bolovi u zglobovima, prije spavanja
artritis kolitis
nizak šećer u krvi slabo podnošenje
tjeskoba, napetost stresa
Što su m1iječni proizvodi?
• mlijeko svih vrsta, sir, maslac, vrhnje, jogurt
• sladoled, m1iječna čoko1ada
• većina margarina
Mlijeka ima u svim vrstama prerađene hrane i u raz1ičitim pekarskim proizvodima, uk1jučujući neke vrste kruha. No ne trebate se brinuti zbog malih ko1ičina, osim ako ste iznimno osjetljivi.
· Tvrdi sir obično izaziva najviše tegoba.
· Jaja nisu mliječni proizvod, no i ona često uzrokuju alergiju, osobito bjelance.
Što je s kalcijem?
Kad se hranimo sasvim prirodno, dobivamo dovoljno kalcija za svoje potrebe iz prirodnih namirnica kao što su:
• zeleno lisnato povrće, punovrijedne žitarice, jaja
• voće, posebno sušeno
• orasi, sjemenke, grah
• riba, pogotovo ona s jestivim kostima, poput sardina
• tahini (namaz od sjemenki sezama) i tofu (sir od soje)
KRADLJIVCI KALCIJA
Šećer, zaslađena hrana i bezalkoholna pića, naročito kola, kradu nam kalcij; stoga njihovim izbacivanjem zadržavate više kalcija.
Nema komentara:
Objavi komentar
Hvala što me pratite i komentirate. :))