utorak, 4. veljače 2014.

Crveni luk (Allium cepa)

Crveni luk uzgajamo u vrtovima i na poljima, a osim njega uzgajaju se i druge vrste luka, kao što su luk vlasac i zimski luk. Domovina mu je srednja Azija.

Crveni luk potiče izlučivanje probavnih sokova, pa time i probavu. Djeljuje na cjeloupni probavni susatv sa svim pripadajučim žljezdama, kao što su jetra, žučni mjehur i gušterača. Istodobno djeljuje i antibakterijski te na crijevne bakterije uzročnike bolesti, a potiče rast normalnih bakterija.
Ublažava grčeve probavnog sustava i djeljuje protiv crijevnih nametnika. Potiće izlučivanje tekućina i sprječava nakupljanje tekućine u nogama, trbuhu, jetri, plućima ili osrčju. Ne utječe samo na bubrege nego i poboljšava rad srca jer širi koronarne žile i poboljšava prokrvljenost srčanog mišića, povečava protok krvi i utječe na oslabljeno srce.

PRIPRAVCI:
Česta upotreba pri spravljanju različitih jela osobito svježeg luka sprječava nastanak najrazličitijih bolesti.

Sirup od luka:
a) dva vlika luka narežemo na kolutove, pospemo kandin šećerom i ostavimo da odstoji preko noći. Kako bismo spriječili širenje neugodna mirisa posudu trebamo što bolje poklopiti. Sok koji se izluči ocijedimo i pospremimo u hladnjak. Kod kašlja i promuklosti više puta na dan uzimamo po jednu jušnu žlicu soka.Taj sok koji više nema izražen okus po luku preporučuje se djeci kod svih bolesti dišnih organa.
b) Veliku glavicu luka zgnječimo prelijemo sa 100 ml vode, ostavimo da odstoji 2 sata, potom sok ocijedimo i prokuhamo sa 150 g šećera. Možemo uzeti i kandis šečer.

Svježi sok od luka
Spravljamo ga u električnoj mješalici. Pijemo ga u obliku kure 4 - 6 tjedana. Započinjemo jednom lčajnom žličicom i količinu postupno povećavamo do 5 jušnih žlica soka na dan.

Oblozi:
Kod lakih opeklina i ozeblina na oboljele dijelove stavljamo narezani svježi luk . Jednako postupamo i kod uboda insekata, tako ublažavamo bolove i sprječavamo nastanak oteklina.



Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala što me pratite i komentirate. :))