ponedjeljak, 25. studenoga 2013.

Iđirot

(Acorus calamus)

Spužvaste mekane podanke ubiremo tako što cijele biljke čupamo iz moćvarnog tla. Odstranjujemo korijenje i ostatke listova, a možemo ih i oguliti i prerezati po dužini, kako bi se brže osušili. 

Skupljamo ga u rano proljeće ili kasnu jesen.

Čuvamo ih u dobro zatvorenim posudama. Svježi podanak ima osobito snažan, aromatičan miris i gorak, aromatičan, ljut okus. Suha je droga izrazito tvrda i teško je režemo ili mrvimo.

Raste u močvarama, na obalama ribnjaka, riječnih rukavaca i jaraka u cijeloj Hrvatskoj.

Glavna aktivna tvar je eterično ulje (do 70%)  

Iđirotov korijen (podanak) ne primjenjujemo samo zbog njegova jakog djelovanja pri općoj slabosti probavnih organa, pri nadimanju u želucu i crijevima i kod kolika nego obično pomaže i pri bolestima žlijezda i gihtu. Korijen iznimno mnogo pridonosi ugrijavanju lijenog želuca i crijeva te uklanjanju sluzi iz ovih organa. Preporučljiv je i za jačanje metabolizma, kao i u slabokrvnosti u mladih djevojaka i vodene bolesti.

Iđirot pomaže još i kod n3edostatka teka, pomaže bolesnim bubrezima, te je dobro sredstvo za pročišćavanje cijelog tijela. Čaj pomaže djeci koja ne podnose žitarice. Osušen korijen ako se polako žvače pomaže pušačima u odvikavanju od pušenja. Slab vid možemo poraviti ako svježe istisnutim sokom od korijena češće namažemo zatvorene očne kapke. Sok ostavimo djelovati nekoliko minuta i potom ga isperemo hladnom vodom. Otklanja želučani i crijevni poremečaj. Čirevi na dvanaestercu, proljevi  i krvavi proljevi.

Način primjene.

Pripremanje čaja: čaj od Iđirotova korijena pripravljamo samo s hladnom vodom. Jednu razom punu kavenu žličicu ostavimo preko noći u 1/4 litre vode. Ujutro lagano podgrijemo i procijedimo. Čaj prije upotrebe zagrijemo pomoću vodene kupelji.

Svježi sok: svježe korijenje očistimo i još iz vlažnog usokovniku iscijedimo sok.

Dodatak za potpunu kupku: oko 200 g korijena preko noći ostavimo u 5 litara hladne vode. Sljedećeg dana sve zakipimo , ostavimo neko vrijeme izluživati i dolijemo vodi za kupanje.   

Uporaba u veterini

 

 

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala što me pratite i komentirate. :))