ponedjeljak, 2. siječnja 2012.

Zavoji, pakunzi i oblozi

Veće primjene zovu se zavoji ili oblozi, manji komprese. Ako se pripravak primjenjuje na velikom dijelu tijela naziva se pakung.
Zavoji su posebno dobri za malenu djecu jer potiču vlastite snage samoizlječenja i pridonose dobrom razvoju dječjeg imunosnog sustava.
Postoje hladni, topli i vruči zavoji.. S time da vlažni zavoji djeluju intezivnije nego suhi jer pojačavaju provodljivost kože.
Uz primjene bez dodataka, npr. zavoji za listove, postoji niz zavoja koji sadrže biljni dodatak. To može biti čajni oparak, ali i tinktura ili uljni ekstrakt (npr. lavandino ulje). također se koriste sjemenke, brašno ili prah s vodom pomiješani u kašu. Uobičajene su i komprese od masti. Upotrebljavaju se i cijeli dijelovi biljke, primjerice u slučaju obloga od kupusa. Kod svakog zavoja s dodatkom uz učinak hladnoče ili topline iskorištava se i posebno djelovanje sastojaka koje on sadrži.
Za svaku primjenu trebate unutarnju i vanjsku tkaninu ili vunene čarape. Veličina se ravna prema dijelu tijela koji je potrebno liječiti . Prikladni su prirodni materijali poput pamuka.
  • Unutarnja strana tkanine namoči se hladnom ili vručom vodom, odnosno dodatkom, iscijedi se ili se premaže dodatkom
  • Potom se vlažna tkanina stavi na dio tijelakoji treba liječiti, ali ne prečvrsto
  • Nakon toga se oko vlažnoga zavoja zamota suha tkanina i prekrije vunenom tkaninom, odnosno u slučaju zamatanja listova vunenim čarapama
  • Trajanje primjene ovisi o vrsti zavoja i o dobi, odnosno konstituciji pacijenta
  1. Zamatanje listova radi snižavanja temperature
  2. Oblog od luka
  3. Oblog od bijele gorušice
  4. Kompresa od divlje maćuhice
  5. Komprese za oči s vidcem (oičnom očanicom)

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala što me pratite i komentirate. :))