petak, 29. studenoga 2013.

Obična turica



Agrimonia eupatoria

(petrovac, kravica, zmijina trava, turika, svega svijeta zdravlje)

Raste na sunčanim, suhim mjestima, uz rubove putova i šuma, na poljskim međama i strminama, brežuljcima i obroncima. šumskim čistinama i uz ruševine. Sitni žuti cvijetovi slično kao u divizme na vrhu ogranaka skupljaju se u rahlo produljenom cvatu. Cijela je biljka lagano dlakava, veliki, perasti listovi izrastu do 10 cm dužine. Biljka izraste do visine 80 cm i pripada istoj porodici kao vrkuta.

Turica je vrlo ljekovita u svih upala grla, usne šupljine i ždrijela, upala usne sluznice, angine, bolesti grla, gnjilenja u ustima.
Listovi turice su vrlo djelotvorni pri slabokrvnosti i ranama, a uspješno ih možemo rabiti pri reumi, lumbagu, probavnim smetnjama, otvrdnuću jetara, zastoju rada jetara i bolestima slezene.
U danu možemo ispiti do dvije šalice čaja.

Načini primjene:
Priprema čaja: 1 čajnu žličicu bilja na 1/4 litre vode poparimo i ostavimo da kratko odstoji.
Biljna kupka: 200g bilja za potpunu kupku
Čajna mješavina protiv oboljelih jetara: izmiješamo u jednakim dijelovim turicu, broćiku i lazarkinju. Uzmemo 1 vrhom punu čajnu žličicu bilja na 1/4 litre vode, poparimo i ostavimo da kratko odstoji.
Priprema masti: dvije pune šake sitno narezana lišća, cvijetova i stabiljka popržimo u 250g svinjske masti. (vidi pod "Kako pripraviti mast".

Uporaba u veterini
Suhu turičinu zelen dodajemo hrani životinja koje imaju crijevne tegobe. Čaj koristimo za ispiranje rana i čireva. Iz izmrvljene suhe zeleni sa svinjskom mašču možemo spraviti i jednostavnu mast za zacijeljivanje rana i zaustavljanje krvarenaj.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala što me pratite i komentirate. :))