petak, 29. lipnja 2012.

Bakopa


 Bakopa – Bacopa Cabana

Bacopa mannieri Scrophulaceae

Poznato je da ova tropska ljekovita biljka poboIjšava rad mozga i pamćenje, a osušena biljka koristi se u mnogim ajurvedskim pripravcima. S bakopom se mogu napraviti atraktivne viseće košare. Možete je uzgajati i u ukrasnom jezercu.
Uzgoj
Svijetlozelena bakopa skromna je trajnica koja se širi pa mokroj zemlji. Listići su jed­nostavni, ovalni I parno perasto sastavijeni, glatkog ruba i gorkog okusa. BiIjka je pomalo sukulentna i daje cvjetiće s pet latica koji traju nekoliko mjeseci, a imaju lagane primjese plave boje s donje strane latica. Plodovi su plosnate čahurice.
PoIožaj  
Bakopa traži vIažno tlo lagano sjenovito mjesto. Dobro uspijeva uglavnom u posudama većim od 30 cm promjera, a atraktivna je u visećoj košari na sjenovitome mjestu. Osjetljiva je na zamrzavanje, tako da ju, žeIite li je uzgajati, zimi morate zaštititi.
Razmnožavanje 
Možete uzgojiti bakopu iz sjemena, no ona stvara usputne korjenčiće na puzećim izbojima, a odrezani komad brzo izraste u novu biljku ako se posadi u posudu. I reznice bez korijena brzo se razviju.
Održavanje 
Budući da bakopa ima veoma plitko korijenje, zalijevajte je redo­vito, pogotovo ako je izIožena izravnom vručem suncu. Potaknite brži rast tekučim gnojivom od morskih trava razrijeđenim na preporučenu jačinu.
Štetnici i bolesti  
Nema značajnijih štetnika ni bolesti.
Branje i čuvanje
Berite peteljke s Iišćem kada biljka ma 5 mjeseci, ostavija­jući oko 5 cm duge peteljke tako da se biljka može obnoviti za buduče korištenje. Osušite Iišće u sjeni na sobnoj tempera­turi, i spremite ga u nepropusni spremnik.

Herbalna medicina
Bocopa mannieri. Dijelovi koji se upotrebl­javaju: cijela biljka. U ajurvedskoj medicini bakopu preporučaju travari da poboIša pamćenje, učenje i koncentraciju. Znan­stvena istraživanja dala su ohrabrujuće
Pomoć pri učenju
Izgleda da bakopa poboljšava način na koji mozak procesuira nove informacije, što je čini savršenim biljnim tonikom za učenike.
Također pomaže olakšati zabrinutost, tako da može biti veoma korisna u vrijeme ispita - ali treba joj oko 3 mjeseca da počne djelovati i zato je morate početi uzimati na vrijeme.
Doziranje
Prelijte vrelom vodom 1 do 2 g bakope; popijte 3 šalice svakog dana ili uzmite komercijalni preparat, najviše do 6 g na dan, prema uputi proizvođača.
Napomena: Ako ste u drugom stanju ili dojite nemojte uzimati biljku.

 

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala što me pratite i komentirate. :))